Dé podcast studio van het Noorden - Het Podcastlokaal

Hoe bereid je een podcast met een gast voor?

Hoe bereid je een podcast met een gast voor?

Een podcast hosten is een fantastische bezigheid. Het is de perfecte manier om jezelf als autoriteit of bedrijf in een bepaald vakgebied te presenteren, je kunt een grote groep mensen bereiken én je hebt complete vrijheid qua onderwerpen en indeling. Door een gast uit te nodigen kun je kennis en ervaring uitwisselen, een groter publiek bereiken en je podcast nog interessanter maken. Maar, hoe ziet een podcast met een gast eruit en hoe kun je dit zo professioneel mogelijk opzetten? Lees hier hoe je een podcast met een gast goed voorbereidt.

Doe research naar de gast

Als je een podcast opneemt bereid jij jezelf ongetwijfeld goed voor. Je doet onderzoek naar het onderwerp, haalt interessante standpunten aan en je geeft de luisteraars nuttige tips. Als je een podcast gaat voorbereiden met een gast is het belangrijk om nét zoveel research (of meer!) te doen. Ontdek met wat voor projecten hij of zij bezig is, wat de ervaring is in het veld en wanneer hij of zij voor het laatst in het nieuws is geweest. 

 

Een paar simpele zoektermen op Google en wat rondneuzen op social media geeft je al veel informatie. Pas er wel voor op dat jij je niet té goed voorbereid. Het gesprek moet niet overkomen alsof het hele interview ingestudeerd is. Laat dus ook ruimte over voor spontane vragen en een natuurlijk gespreksverloop.

Wees orgineel

Als jouw gast al eerder in een podcast te gast is geweest, of vaak te zien is in de media, is het belangrijk om je te onderscheiden. Het publiek hoort graag iets nieuws en voor de gast zelf is het ook fijn om een ander soort gesprek te voeren en zichzelf niet te hoeven herhalen. Als je jouw podcast voorbereidt neem dan ook de tijd om eerdere mediaoptredens en podcastinterviews met deze gast te beluisteren. Zo krijg je een beeld van het verloop van een interview én weet je welke onderwerpen al vaker zijn besproken.

Stel de juiste vragen

Een podcast opnemen vraagt om bepaalde vaardigheden. Je moet een interessante spreker zijn die ook daadwerkelijk iets te vertellen heeft. Alleen dan bind je een publiek aan je en kun je jouw podcast verder ontwikkelen. 

 

Zorg ervoor dat je op een goede manier de vragen stelt aan de gast. Een goede interviewvraag is een open vraag, niet een vraag waar je met ja of nee op kunt antwoorden. Stel ook geen sturende vragen en geef de gast genoeg ruimte en tijd om te antwoorden. Luister met aandacht en haak in op wat er wordt besproken. Hoe meer het interview op een écht gesprek lijkt, hoe interessanter het is om naar te luisteren. 

Goede communicatie met de gast

Voor jou als podcast host is een goede voorbereiding essentieel, maar ook gasten bereiden zich graag voor op een interview. Daarom is het belangrijk om jouw gast, voor je de podcast gaat opnemen, te informeren over de setting, het interview en de onderwerpen die aan bod komen. Zo weet de gast wat hij of zij mag verwachten. 

 

Vergeet ook de communicatie na het interview niet. Laat de gast weten dat je hun bezoek op prijs stelt en deel de positieve feedback van jouw luisteraars met hem of haar.

Bonus: Laat luisteraars aan het woord

Een podcast maak je in de eerste plaats uiteraard voor de luisteraars. Als zij een onderwerp of een bepaalde gast interessant vinden is dit gunstig voor jouw cijfers. Betrek luisteraars ook actief bij de show. Laat ze warmlopen voor de aflevering met de gast en betrek ze actief bij het interview. Welke vragen willen zij stellen en welke onderwerpen mogen echt niet ontbreken in de show? Met de input van de luisteraars kun je de podcast voorbereiden en ben je verzekerd van genoeg materiaal voor een interessante show.

jouw podcast bij het podcastlokaal?

Wil je jouw podcast professioneel opnemen en niet omkijken naar de apparatuur en de technische kant? Kom voor een opname langs in onze studio in Leeuwarden. Jij vertelt en wij maken van jouw podcast een meesterwerk.

WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email